Co jsou vlastně Superfoods a které mezi ně řadíme? Jsou to pochutiny, které mají vysoké výživové hodnoty. A proč bychom měli tyto hodnoty sledovat? Pokud je vám vaše zdraví milé, a hlavně vašich dětí, měli byste začít shánět ty správné informace, proč vyhledávat právě superpotraviny.
Mezi ně právem náleží i drobounké plody rostliny, která se jmenuje šalvěj hispánská čili Salvia hispanica. Šalvěj hispánská neroste všude, jelikož vyžaduje specifické podmínky k pěstování, hlavně druh správné půdy a příhodného klimatického podnebí. Proto se jí dobře daří v Jižní Americe a ve Střední Americe. Rostlinka může mít dva druhy květů. Bílé květy jsou zásobárnou převážně bílých chia semínek a fialovokvětá těch černých. Není třeba řešit, která jsou výživnější, protože mezi nimi žádný velký nutriční rozdíl není.
Salvia hispanica a její drobounké plody znali a využívali již Aztékové a Mayové v době dávno minulé a velmi si jich vážili. Byly jejich každodenní stravou. Tito předkové znali vynikající vlastnosti chia semínek, které mimo jiné používali i maratonští běžci, protože jim dodávaly sílu a vytrvalost.
Chia jsou totiž hydrofilní. Co to znamená? Pokud je dáte do vody, anebo dle chuti – sójového, kokosového, mandlového mléka, prostě do tekutiny, dokážou jí vsáknout a vytvořit gel. Který, když necháte v misce přes noc, ještě více nabobtná a zhoustne. A pokud tento gel použijete před vytrvalostním během, jste déle hydratovaní „zevnitř“. Naopak při použití iontového nápoje docílíte energie ihned, ale také po krátkém čase energie opadne a vy do sebe jste nuceni nalít další ionťák. Kdežto chia vám energii uvolňují a dodávají postupně. Proto jsou doporučované pojídat je i při dietě, jelikož díky gelu si váš žaludek bude připadat sytější, a navíc přeměna sacharidů na jednoduché cukry trvá mnohem déle. Nemáte proto tak intenzivní chuť na sladké.